Азбестоза и респираторен дистрес поради азбест

А

Азбестоза: дихателен дистрес, дължащ се на азбест

Името казва, че азбестозата е заболяване, причинено от вдишването на азбест. Белите дробове стават по-малко еластични, така че пациентът може да има затруднено дишане, пациентът има и по-голям шанс за рак на белия дроб. Терминът азбест е родово наименование за редица естествени минерали, които са изградени от микроскопични влакна.

Азбестозата е заболяване на белите дробове, което, както казва името, е причинено от излагане на азбест. Заболяването се подрежда в рубриката пневмокониози, известна също като „прах в белите дробове“. Привързаността е открита около 1930 г. Това е рядка привързаност.

Когато се вдишват големи количества азбест, тялото реагира на това с възпалителен отговор, при което в белите дробове се образува съединителна тъкан. Чрез тази съединителна тъкан белите дробове стават по-малко еластични и по този начин може да се вдишва по-малко въздух.

Азбестозата може да се развие по различни начини, а именно продължително излагане на малки количества азбест, но също и чрез много кратко излагане на голямо количество азбест. Азбестозата е призната професионална болест, но не правите например строителни работи, за да я получите, като се има предвид, че азбестът в предишни години на много различни места е обработен.

Времето между излагане на азбест и проява на симптоми често е между 10 и 20 години след излагане, но това време зависи от продължителността на излагане и концентрацията на азбест.

Симптоми

Всеки, който подозира, че е бил в контакт с азбест, не може да направи нищо, докато не получи жалби. Това е суровата истина зад материята с влакната, които влизат в тялото и тяхната разрушителна и понякога смъртоносна работа върши. Тестването на веществото не е възможно и ако азбестът веднъж е нахлул, няма какво да се направи.

Ето симптомите:

  • Задух
  • Суха и болезнена кашлица, понякога придружена от пробождане в шаха
  • Задух (това обикновено се случва само когато пациентът е изложен на азбест поне 10 години)
  • Сърдечна недостатъчност (в напреднал стадий на азбестоза)

Кои заболявания могат да бъдат причинени от вдишване на азбестов прах? Хората, които вдишват азбестов прах, могат да получат заболявания като:

  • Азбестоза (наричана още прах бели дробове)
  • Азбестов плеврит
  • Рак на перитонеума
  • Рак на белия дроб
  • Мезотелиом (азбестов рак на белия дроб)
  • Удебеляване на плеврата

Диагностика и терапия

Диагнозата може да бъде поставена чрез задълбочено проучване на професионалната история, условията на живот и медицинската история на пациента. Следва рентгенова снимка на белите дробове, тест за определяне на това как функционират белите дробове и ако е необходимо белодробна промивка или белодробна биопсия.

Азбестозата е прогресиращо заболяване, което не се лекува. Няма лечение за пациенти с азбестоза, единственото нещо, което може да се направи, е лечение на симптомите. Азбестозата обикновено води до респираторни симптоми, а в най-лошите случаи до смърт, защото сърцето се претоварва. Симптомите могат да бъдат контролирани чрез прилагане на кислород, пулверизатори и лекарства за предотвратяване на сърдечна недостатъчност. В някои случаи е възможна белодробна трансплантация.

Пациентите с азбестоза имат повишен риск от рак на белия дроб. Ето защо е необходимо да се правят редовни рентгенови лъчи от белите дробове, хората с азбестоза също се препоръчва да спрат да пушат. Те също така отговарят на условията за ваксинация срещу грип и пневмония.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta