Има ли връзка между излагането на слънчева светлина и намаляването при късогледство?

И

Често ни казват, че слънчевата светлина е вредна за очите ни. Това се дължи на факта, че озоновият слой става по-тънък, като по този начин ни излага на вредните UV лъчи на слънцето. Изследванията обаче показват, че някои слънчеви лъчи всъщност са полезни за очите ви и че слънцето всъщност има някои положителни ефекти върху здравето на очите ви. Изследванията също така показват много нисък процент на късогледство в страната на Австралия, тъй като хората участват повече в дейности на открито в земята долу. За сравнение, страни, които напълно нямат дейности на открито като Китай, Япония, Сингапур, Южна Корея и Тайван, имат процент на късогледство, което дори надминава Съединените щати на 90%! Следователно, слънчевата светлина наистина ли е фактор за определяне на намаляването на скоростта на късогледство и защо? Също така, ако е необходима слънчева светлина, за да се намали този проблем, колко слънчева светлина е достатъчно безопасна, за да постигне тази цел? Ето малко информация по този въпрос:

Късогледството е състояние на зрението, при което индивидът вижда ясно близките предмети ясно, но отдалечените обекти изглеждат размазани. Има дебат сред традиционните експерти по грижа за очите за причините за късогледство, известно още като късогледство. Традиционната индустрия за грижа за очите твърди, че това състояние е наследствено, въпреки че научните изследвания опровергават този факт. Повече изследвания подкрепят факта, че обикновено се причинява от натрупването на стрес и напрежение в очите в резултат на твърде много работа отблизо в продължение на много години. Друга причина за късогледство обаче, която изглежда подкрепя научни доказателства, е фактът, че липсата на дейности на открито води до увеличаване на късогледството.

Това изследване показва, че страни, в които значително липсват дейности на открито, като Китай и Япония, имат процент на късогледство от 90%. Докато страните с най-високи дейности на открито като Австралия са имали най-ниските нива на късогледство в света. Няколко научни проучвания, проведени в Азия, предполагат, че когато се добави допълнителен час занимания на открито към училищната програма, процентът на късогледство намалява с 14%.

Човек с късогледство страда от това, което оптометристите наричат ​​проблем с рефракционната грешка. Това се определя като състояние на очите, причинено от факта, че формата на очната ябълка е такава, че не огъва правилно светлината, така че изображението, което пада върху ретината, става размазано. За да можем да видим ясно отразяваната светлина от предметите, трябва да пада директно върху ретината. В случай на късогледство, очната ябълка е твърде дълга и светлината, отразена от предмети, не попада директно върху ретината, а вместо това пада пред нея.

Има някои научни изследвания, които предполагат, че слънчевата светлина има благоприятен ефект върху очите ни. Например слънчевата светлина снабдява очите ни с полезния витамин, витамин D. Очите ни се нуждаят от слънчева светлина за поддържане на добро здраве. Излагането на слънчева светлина активира хормона в тялото, наречен мелатонин. Това е хормон на съня, който контролира нашите цикли на сън. Също така хипоталамусът в мозъка се нуждае от ярка светлина, за да поддържа здравето на много системи в тялото ни. Например, това е необходимо за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане, нормална телесна температура и поддържане на по-добро здраве на зрението. Безопасното излагане на слънчева светлина също увеличава клетъчната активност в ретината, което увеличава производството на антиоксиданти. Тези антиоксиданти са необходими за освобождаване на зрителната система от вредни клетки, наречени свободни радикали, които причиняват развитието на очни заболявания.

Твърде много слънчева светлина може да повлияе отрицателно на очите ни и да увеличи риска от очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата. Ето защо е важно да се постигне подходящ баланс между това, което е безопасно ниво на здравословно излагане на слънчева светлина, за разлика от това, което не е. Ако прекарвате много часове на слънце на открито, тогава е необходимо да предпазите очите си, като носите подходящите слънчеви очила. Това предпазва очите ви от вредните слънчеви лъчи. Необходимо е обаче да прекарате малко време на слънце без слънчевите очила, за да могат очите ви да се възползват от полезните слънчеви лъчи. Здравните експерти предполагат, че е безопасно да прекарате само 20 минути на слънце без слънчевите очила, за предпочитане рано сутрин, когато слънчевите лъчи не са много интензивни.

Докато прекаленото излагане на вредните слънчеви лъчи уврежда зрението, прекарването на малко време на слънце е от полза за здравето на очите ни. Слънчевата светлина осигурява на очите полезен витамин D и регулира здравословните промени в зрителната система, които поддържат по-добро здраве на зрението и намаляват рисковете за късогледство.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta