Мезотелиом 101: Какво трябва да знаете

М

Въпреки факта, че мезотелиомът се разраства съвсем наскоро, не много хора знаят какво е това, какво го причинява и какви са признаците и симптомите. Тази статия има за цел да информира широката общественост за мезотелиома: неговата природа, неговата причина и неговите признаци и симптоми.

Какво е мезотелиом?

Мезотелиомът, или по-точно известен като злокачествен мезотелиом, е рядка форма на рак, която се развива от трансформирани клетки, произхождащи от мезотелия, защитния слой, който покрива многото вътрешни органи на тялото.

Той се развива в много различни части на тялото, но има някои от често срещаните анатомични места, където се развива мезотелиом. Наред с други тези анатомични места включват плеврата (външната обвивка на белите дробове и вътрешната гръдна стена), перитонеума (лигавицата на коремната кухина), перикарда (торбичката, която заобикаля сърцето) и tunica vaginalis (торбичката, която заобикаля тестисите). Известно е също, че този вид рак расте с много по-бързи темпове и причинява метастази в изолирани крайници на тялото, като по този начин води до нежелани прогнози.

Какво причинява мезотелиом?

Най-честата и считана за безспорна причина за мезотелиом е продължителното излагане на азбест. Има няколко начина, по които човек може да влезе в контакт с азбестовите влакна: професионален, екологичен и параокупационен.

Счита се, че хората, които работят в зони, изложени на азбест, като строителна площадка, корабостроителници и фабрики, имат най-висок риск от развитие на мезотелиом. Въпреки това, някои хора влизат в контакт с азбестови влакна поради близостта на местността до естествените азбест или минерали със същите свойства като тези на азбеста, като зеолитния минерал, известен като ерионит. Някои хора развиват мезотелиом поради вторично излагане на азбест; това е известно като параокупационно излагане. Тези, чиито членове на семейството работят в зона, изложена на азбест, също са изложени на риск от развитие на мезотелиом, тъй като азбестовият прах и / или влакна могат да се натрупват в дрехите им и да бъдат донесени у дома. Това е причината, поради която хората, които работят в зона, изложена на азбест, трябва да си вземат душ и да се преоблекат, преди да излязат извън зоната. Друга причина, поради която човек може да развие мезотелиом, се дължи на излагането му на сгради, изградени от материали на основата на азбест. Малкото, но редовно излагане на азбест може да доведе до развитие на мезотелиом.

Какви са общите признаци и симптоми на мезотелиома?

Честите симптоми на мезотелиом включват проблем с дишането, неконтролируема кашлица, силна болка в гърдите, слабост и / или неочаквана загуба на тегло. Честите признаци и симптоми на мезотелиома често се възприемат погрешно като прости заболявания и / или симптоми на често срещано заболяване и когато се открие, често е твърде късно да се обърне или излекува. По-голямата част от времето, мезотелиом се потвърждават, след като лекарят е извършил биопсия на анатомичното място, където клетки са се събрали.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta