Меркурий-сребърно пълнене и аутизъм: някаква връзка?

М

Аутизмът се появява много често в новините напоследък и през последните няколко години се предлага връзка между възможни причини за аутизъм и хронично отравяне с живак.

Аутизмът е многофакторно неврологично разстройство и причините за него все още са неизвестни.

Някои възможни фактори, които се предлагат, са генетика и ваксинации, съдържащи тимерозал (живак, съдържащ консервант). И двете теории обаче не успяват да отговорят на случаите на аутизъм, при които все още не са били използвани ваксини. Също така наблюдаваме голямо нарастване на аутизма напоследък, така че теорията на генетиката не успява да отговори на това увеличение на честотата.

Няколко книги предполагат, че хроничното излагане на живак, открито в пломбите на зъбни амалгами, може да има косвен ефект върху нашето здраве.

Наскоро прочетох статия на DR. Том Макгуайър DDS, където той посочва живачни пломби в зъбите на майката преди зачеването да причини отравяне / излагане на неродения плод. Тази експозиция може да се усложни от излагането на детето на множество ваксини, съдържащи живак в ранна възраст. По време на бременността майката може да поглъща заразени с живак риби. Предполага се, че пътят на предаване на живачна токсичност е от майката на плода чрез плацентата и кърмата, причинявайки увреждане на неврологичното развитие – когато плодът няма защитна или имунна система, която да предотврати нападението.

Не бях разглеждал тази косвена теория на предаването, преди да прочета статията на д-р Макгуайър като важен фактор. Като цяло, ние сме склонни лесно да схванем масивна директна експозиция на токсични химикали (като елементарен живак, радиация и т.н.) като по-правдоподобна / причинно-следствена връзка на теория, но вярвам, че всички бихме се съгласили излагането на какъвто и да е токсичен химикал с каквото и да било количество на плода трябва да се избягва, ако е възможно.

Не мисля, че някой наистина може да ни измери или да ни каже колко живак получаваме от нашите сребърни пломби, нито колко живак влиза в плода. В допълнение, опитът да се измери краткосрочното, дългосрочно увреждане, което може да причини или колко е необходимо да се повлияе на неврологичното развитие на плода, е също толкова предизвикателно, ако не и невъзможно. Мисля обаче, че тъй като имаме алтернативни пълнежни материали като: композитни смоли (известни още като свързващи / бели пълнежи) или порцелан или цирконий, защо някой би поел риска да изложи себе си / потомството си на потенциално вредни материали като живак? Американската стоматологична асоциация и FDA през 2010 г. имаха различни мнения за безопасността на пломбите със сребърен живак за първи път в историята и FDA постави предупреждение за пломбите с живак като вредни за нашето здраве, а по-късно оттегли предупреждението си поради натиск от ADA .

Бих предложил задълбочен разговор между вас и вашия зъболекар / лекар, преди да изберете материали, които поставяте в тялото си. Не забравяйте, че окончателното решение винаги е между вас и вашия медицински специалист и да бъдете добре информиран за възможностите си е ваша отговорност и право. Очаквам с нетърпение бъдещите изследвания, които може да хвърлят повече светлина по този въпрос!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta