От какво се състоят симптомите на азбестоза?

О

Азбестозата е заболяване, причинено изключително от излагане на азбест. Средно 10 000 души умират в Съединените щати поради азбестови заболявания. Хората, които са работили в рискови условия в средата на ХХ век, са диагностицирани с няколко проблема, свързани с азбеста. Постоянното и продължително излагане на азбест води до вдишване на азбестов прах, частици и влакна, които причиняват азбестоза. Хората в домакинството, които вдишват азбестови влакна, залепнали за обувки и дрехи, също са изложени на риск.

Какво е азбестоза?

Когато хората, работещи в рискови професии, вдишват азбест, влакната навлизат в белите дробове и причиняват азбестоза. Това е тежко и прогресиращо белодробно заболяване. Болестта е опасна, тъй като симптомите на азбестоза се проявяват едва след като азбестовите влакна причинят увреждане на белите дробове. Освен това тази повреда е необратима и повредата не може да бъде възстановена.

Лечението на азбестоза предотвратява допълнителни щети и хората ще останат засегнати през целия живот. След като се появят симптомите на азбестоза, няма връщане назад и лечението помага за сравнително по-лесно дишане. Пациентите се следят отблизо, за да разберат дали азбестозата нараства до мезотелиом.

Симптоми на азбестоза

Азбестозата има по-дълъг латентен период, което означава, че болестта се развива след няколко години на излагане. Когато се проявят симптоми на азбестоза, това е индикация, че вече е причинена вреда. Обикновено симптомите са забележими поне 20 до 30 години след излагане. Поради тази причина пациентите с азбестоза принадлежат към категорията възрастни хора. Ранното диагностициране на симптомите на азбестоза може да предотврати увреждане до известна степен. По-добре е да се консултирате с лекар, след като подозирате, че може да сте изложени на азбест.

Най-очевидният от симптомите на азбестоза е затруднено дишане по време на физическо натоварване. Генерализирано заболяване и болни усещания се забелязват при повечето пациенти. Постоянната суха кашлица също е един от най-честите симптоми на азбестоза. Натрупването на течности в белите дробове е причината за сухата кашлица. Азбестовите влакна причиняват белези на белодробните тъкани и това може да доведе до раков растеж. Азбестозата обаче не е точно вид рак. Скованост на гръдната стена се наблюдава и при пациенти с азбестоза и леко затруднено дишане не трябва да се пренебрегва. Кашлица и хрипове ще изпитват пациенти с азбестоза, които пушат.

Симптомите на азбестоза се усилват всяка година и дишането може да стане все по-трудно. Около 15% от пациентите с азбестоза страдат от задух и дихателна недостатъчност. Повтарящите се респираторни инфекции не могат да бъдат избегнати с белези от белези. Изкашлянето на кръв показва, че заболяването се е увеличило по тежест. Пресипналост и неспокоен сън поради затруднено дишане изпитват пациентите с азбестоза. Някои пациенти имат удебелени и разширени пръсти. Плевралният слой на белите дробове ще бъде възпален поради белезите, причинени от азбестовите влакна.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta