Учтивостта на Lane може да намали билетите за движение

У

Златното правило е силно подценено. Това е простата концепция да се отнасяш към другите така, както искаш да се отнасяш към теб, или може би приписваш на сребърното правило да НЕ се отнасяш към другите по начини, по които не искаш да бъдат третирани. Тези от нас, които се опитват да следват тези философии, могат само да се възползват от това, защото много от житейските трудности могат да бъдат избегнати, като се съобразяваме с тези максими. Това мислене може дори да се разпростре върху шофьорските навици.

Помислете колко пътни инциденти са резултат от непочтеност на водачите един към друг. Превишаването на скоростта, неправилната смяна на лентата, невъзможността да се даде предимство и други нарушения, достойни за движение по пътищата, могат да се считат за прояви на непристойност, които могат да бъдат избегнати, ако се позовем малко внимателно за другите шофьори. Една на пръв поглед незначителна поява на грубост като незначителна смяна на лентата може да доведе до инцидент, цитиране на трафика или и двете. Помислете и за милионите долари, които щата Флорида печели всяка година, като издава билети за трафик за действия, които често се свеждат до нищо повече безчинство.

Въпреки че тази непреклонна гъвкавост обикновено се отнася за осветената лява лента, това не е единственият път, когато водачите отказват да отстъпят. Много пъти други шофьори, които смятат, че трябва да излязат на рамото на пътното платно, изпитват затруднения при повторното навлизане в потока от движение, тъй като малко шофьори са готови да разширят обсъждането, за да им позволят да се върнат на пътя. Изглежда много шофьори трябва да си мислят: „Е, той може да отиде, след като мине“, и да не вземат предвид, че преместването или забавянето малко няма да им струва нищо, но може да бъде изключително полезно за някой друг.

Обединяването е друг път, в който шофьорите често се опитват да побързат, за да попречат на някой друг да ги изпревари. Обикновено сливането е резултат от завършване на лентата или изграждане на конуси или варели, принудени да принудят шофьорите, докато се работи по определена лента за движение. И все пак при тези обстоятелства отказът на други шофьори да позволят на някой да се слее често ще доведе до пътнотранспортно произшествие. Разбира се, има онези магарета, които виждат, че лентата се слива, така че те ускоряват, за да се опитат да застанат пред възможно най-много други превозни средства. Нито един от нас искаме да пуснем този идиот, но рискът от инцидент просто не си заслужава онова малко чувство на победа, което можем да почувстваме, като предотвратим успеха на опита му да бъде глупак. Нека си признаем – вашата непримиримост няма да промени факта, че този човек все още е глупак.

Опитът да се влеете по магистрала от входна рампа също може да бъде сложно начинание. Отново отношението на много шофьори изглежда е, че следващият човек ще допусне други. Разбираемо е да се колебаете да забавите, поне да забавите много, докато сте на оживен път, защото никой не иска да стигне заден край. Следователно, пускането на някой да влезе в магистралата или сливането от едната лента в друга е нещо, което трябва да се направи, но трябва да се направи предпазливо.

Учтивостта на лентата не е термин, който чувате много често, ако изобщо го чувате. Сигурен съм обаче, че това е нещо, с което всички шофьори се сблъскват ежедневно или почти ежедневно. Накратко, любезността на лентата е акт на отстъпване на място на други шофьори. Всички опитни шофьори са наясно с предназначението на лявата лента на магистрала. Проектиран е за по-бързо протичащ трафик или за преминаване на по-бавни превозни средства. И все пак колко пъти по време на ежедневното пътуване до работното ви място виждате някой да отказва да отстъпи позицията си на други шофьори? По-често, след като водачът заеме позиция в тази така желана лява лента, изглежда, че желанието им да отстъпят почвата, която смятат, че са спечелили, е безкомпромисно.

Учтивостта на лентата е произволна концепция, която всъщност е просто въпрос на шофиране с малко здрав разум и внимателност към другите шофьори. Никой няма полза, когато шофьор откаже да се откаже от лявата лента за друг трафик. Опитът да пробиете път през задръстения трафик е достатъчно разочароващо преживяване, без един шофьор да задържи други. Това допълнително дразнене може да подтикне водача, който се опитва да премине, да се включи в безразсъдно поведение като превишена скорост или неправилна смяна на лентата. Не казвам, че осуетяването на усилията на шофьора да премине, го освобождава от отговорността да кара безопасно. Просто изтъквам, че това се случва и по този начин прави пътищата по-малко безопасни за другите.

Въпреки че учтивостта на лентата е субективна, има закони, които регулират правилната смяна на лентата и преминаването на други превозни средства. Винаги, когато изпълнявате някоя от тези маневри, общият закон на Флорида предвижда, че трябва да използвате подходящия мигач, а GS 316.083 изрично посочва законовите изисквания за преминаване или изпреварване на превозно средство. Неспазването на този устав може да доведе до некриминално движещо се нарушение. Тези закони са в книгата, за да се гарантира, че шофьорите преминават внимателно и последователно. Това трябва да подобри потока от трафик, но за съжаление те са закони, които рядко се прилагат. Това просто добавя към досадата на много шофьори. Изглежда, че ченгетата са по-заинтересовани да хващат скорости, тъй като глобите за превишена скорост могат да бъдат много по-високи от тези за неотстъпване на водач, който желае да изпревари, обедини или премине друг. Превишаването на скоростта създава по-голям поток от приходи за държавата, така че очевидно това ще бъде техният приоритет.

Има предимства в практикуването на любезност на лентата. Ако избягвате да ограничавате напредъка на други шофьори, е по-малко вероятно да участвате или да предизвикате пътнотранспортно произшествие. Другите шофьори ще бъдат по-малко склонни да затварят вратата или да се вливат и излизат от трафика в опит да ви заобиколят. Можете също така да очаквате да получите по-добър пробег на бензин. Поддържането на постоянна скорост без продължително спиране и ускоряване ще увеличи икономията на гориво. Ако всички или дори повечето шофьори приложат любезността на лентата, това също може да намали задръстванията, което помага на всички шофьори да стигнат до дестинацията си по-ефективно. И накрая, ако повече шофьори практикуват добри шофьорски навици, със сигурност ще има по-малко случаи на ярост на пътя. Освен това намаляването на раздразнените и нетърпеливи шофьори би могло да намали броя на издадените всяка година пътнически билети.

Разбира се, има един шофьор, който иска да подмине другите в лявата лента, който ядосва всички. Знаете тази, която имам предвид. Той е този шофьор, който ускорява зад вас, задните врати, за да ви сплаши, за да се придвижите, и след това той забавя пътя, задържайки движението в лявата лента в процеса. Обосновката зад това действие ми се изплъзва. Не бъди този тип! Ако все пак вие сте този човек и сте получили билет за движение по тази или друга причина, обадете се на нашия офис на 954-967-9898 за безплатна консултация.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta