Причини за възлагане на вашата заплата на външни изпълнители

П

Малко собственици на бизнес или мениджъри ще посочат управлението на заплатите като една от любимите си задачи; за тях това е скучна рутина, която трябва да се прави всяка седмица или всеки месец, която има огромен и сложен потенциал за разстройство на персонала и е заобиколена от множество постоянно променящи се правителствени закони. Има специализирани аутсорсинг компании за заплати, които могат да отнемат цялото това главоболие от собствениците и мениджърите на бизнеса. Но кога има смисъл да се възлагат операции за изплащане на заплати на външни изпълнители? Ето бърз поглед върху основните причини, поради които фирмите се обръщат към аутсорсинг на компании за изплащане на заплати;

1. Разходи

за много малки предприятия специализираните отдели за заплати не струват допълнителни разходи. Ако имате по-малко от 50 служители, има голяма вероятност аутсорсингът да работи по-евтино от наемането на специалист. Не забравяйте да включите свързаните с това разходи за управление на вътрешна ведомост, като; фишове за заплати, софтуер и обучение. С цени от по-малко от 35,00 GBP на месец, аутсорсинг компаниите за изплащане на заплати обикновено имат по-добро съотношение цена-качество от вътрешния вариант. Цената на вътрешна ведомост за заплати може да е повече, отколкото си мислите!

2. Време

ТРЗ е трудоемка дейност. Чрез аутсорсинг на вашата заплата вие и вашият персонал имате време да се съсредоточите върху по-важни бизнес дейности.

3. Точност

Грешките в заплатите могат да бъдат болезнени, да разгневят служителите и – по-зловещо – правителството. Възлагането на външни изпълнители на доставчик на заплати по ISO ISO 9001 намалява възможността за грешки в сравнение със собствения персонал.

4. Надеждност

Вътрешните дейности по изплащане на заплати функционират толкова надеждно, колкото хората, които вършат работата. С една точка за контакт, предоставена от напълно управлявана услуга за разплащателни ведомости, скоростта и качеството на изхода няма да варират в зависимост от ваканциите и болестите. Също така няма да се налага да отделяте време, за да помагате на новия персонал за заплати да разбере системата за заплати на вашия бизнес.

5. Прозрение

Изследването и проверката на честите промени в законодателството относно заплатите може да отнеме много време. Когато стартирате вътрешната си ведомост за заплати, върху вас е да проверите дали спазвате закона. Когато възлагате на външни изпълнители вашата ведомост за заплати, отговорността за спазване на законодателството се предава на фирмата за аутсорсинг на заплати.

6. Поверителност / сигурност

Уверете се, че фирмата за аутсорсинг на заплати, която използвате, е създадена така, че да приема инструкции за заплати само от посочени контакти във вашата организация.

7. Притеснение

Може да се каже много за спокойствието, което възлагането на заплати на външни изпълнители може да донесе на собственик или мениджър на бизнес. Без главоболие, без главоболия: Остава ви да се съсредоточите върху ръководенето на печеливш бизнес.

Разбира се, фирмата за аутсорсинг на заплати, заслужаваща тяхната сол, е създадена да работи в хармония заедно с вашата компания. Те трябва да управляват вашата ведомост за заплати, както искате да се изпълнява, и да нямат нагласата, че „един размер отговаря на всички“. Много е полезно, ако можете да изградите добри отношения с вашия мениджър на акаунти във фирмата за аутсорсинг на заплати, така че да имате един контакт за помощ.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta